Välkommen till

DATASAABS VÄNNER

SANK (D2)

SANK (SAABs Automatiska Navigeringskalkylator) i civil version döpt till D2, var SAABs första transistoriserade dator. Den togs fram som en idéstudie under ledning av Viggo Wentzel, för att visa på möjligheten att rymma in en digital kalkylator i ett flygplan eller en robot. Dittills hade enbart analoga kalkylatorer använts för sådana ändamål.

Studera utdrag ur "Körjournal för SANK" 1960 till 1962.

Klicka på bilderna för förstoring!


D2:ans för sin tid kompakta format möjliggjorde att den kunde placeras på ett bord. Vikten var 200 kg.

Bernt Magnusson arbetar med "kanonprogrammet" vid D2.
Han berättar:
Till höger ser man planschen som SAAB tog fram och som visar "kanonprogrammet" så att militärerna kunde förstå vad vi visade. Oscilloscopet ser man till höger. Tyvärr syns ej kanonlådan med plåtmodellen av en kanon och potentiometrarna som skytten fick ställa in. Som alltid i artillerikretsar skulle man efter två provskott kunna skjuta ner målet på tredje skottet. Målet var en prick på oscilloscopet. Programpärmen har jag på bilden framför mig och hålremsorna till vänster i en låda.
Foto: 1961 Björn Hällberg.

Den fina, röda lådan är OMV-2, dvs omvandlare nr 2 för analog/digital-omvandling i bägge riktningar. Bertil Knutsson jobbade med den. Vi kopplade den till D2 och körde alltså ballistikprogrammet via den.
Foto: 1961 Björn Hällberg.

Lennart Borg lånades över till Datasaab från SAAB för att montera komponenter på kretskorten.
Bilden togs den 1 mars 1961.