DATASAABs VÄNNER


 

”En god bit av Småland”

 

Referat av Reino Florén

 

 

En upplevelsedag i fantastiska Vrigstad med Datasaabs vänner den 6 september.

Så formulerade Gunnel och Rolf Hultqvist inbjudan till vår traditionella höstutflykt.

Som seden bjuder så rattade vi våra egna bilar till och från resmålet i samband med höstutflykten. Ett 20-tal personer hade hörsammat inbjudan. Förutom en väl arrangerad resa hade Gunnel och Rolf också beställt strålande sol och en temperatur strax under 20 grader Celsius.

Klicka för att förstora bilderna!

Göran o Marie

Vrigstad Wärdshus

Gamla Bankgården

Det sköna septembervädret hade lockat Marie-Louise och Göran Löv att ta fram ”cabben”. Rattande sin metallickglänsande Mazda MX-5 förstod vi att Göran och Marie-Louise njöt av åkturen.

Även vi som inte åkte ”cab” njöt och att rubriken ”En god bit av Småland” stämde tror jag alla kan intyga. Efter 2 timmars bilresa var det ett nöje att samlas kring fikaborden på Vrigstad Wärdshus. Kaffe och fralla smakade utmärkt. I samband med pausen hälsade vår värd Stig Marz välkommen till Vrigstad och dagens huvudmål Gamla Bankgården. Efter en kort promenad stod vi framför den gamla träbyggnaden som inrymmer Sveriges enda bankmuseum på ursprunglig plats.

Stig Marz berättar

Vännerna lyssnar...

.....och kommenterar

Gamla Bankgården består av ett sparbankskontor från 1900-talets början samt en lägenhet som beboddes av kamreren och tillika kronolänsmannen Alfred Dahl. Stig Marz öppnade dörren och vi steg in i en autentisk miljö från förra sekelskiftet. Han berättade med inlevelse om många intressanta händelser. Bl. a. fick vi höra hur in- och utlåning hanterades, vad 100 kr 1910 motsvarar i dagens penningvärde samt om skottet i Gamla Bankgården då det uppdagades att en tjänsteman förskingrat bankens medel

Vad gjorde man med den här?

Bankmannens utrustning

Weimar provar arbetsplatsen

Via en knarrande och gisten trappa till andra våningen kom vi så in i familjen Dahls lägenhet. Det var fantastiskt att få stiga in i en miljö som speglar livet i en småborgerlig familj från tidigt 1900-tal. Stig berättade att inredningen i princip är oförändrad. Familjen Alfred Dahl och hans barn var mycket måna om att bevara och skydda originalmiljön. Vi fick också höra talas om flera intressanta händelser samt om prominenta gäster och vänner till familjen. Såväl Fritiof Nilsson ”Piraten” som Kristina Nilsson hade på olika sätt nära kontakt med Vrigstad och familjen Dahl.

 



Övervåningen visas

Historiska klänningar

Ur bokmärkssamlingen

Efter 2 timmars intressant rundvandring i Gamla Bankgården var det dags att ta den korta promenaden tillbaka till värdshuset för lunch. En fantastisk kräftsoppa och ostkaka från Vrigstads ost- och ostkaksbageri smakade utmärkt. Som smålänning och sann ostkaksvän ger jag full pott. Ostkakan med tillbehör som vispgrädde och sylt smakade väldigt äkta.



 

Tord Jöran underhåller vid lunchen

 

 

Eftermiddagspasset bestod av besök hos Eva Spånberg, konstnär och livsfilosof, Vrigstad kyrka med altarmålning av Per Hörberg och slutligen inköpsrunda i ostkaksbageriets shop. Svensk Camembert från AB Smålandsost i Vrigstad och ostkaka inhandlades av de flesta deltagarna. Det var glädjande att se att så mycket småländsk ostkaka skulle hamna i Östergötland.

Eva Spångberg

Mot Vrigstads ostkaksbageri

Vännerna köar

Avslutningsvis vill jag å ressällskapets vägnar tacka Gunnel och Rolf för ett utmärkt arrangemang. Vi ser redan nu fram mot våren 2008 då vi förhoppningsvis kan anmäla oss till ytterligare ett spännande resmål.

Sänder också ett stort tack till Stig Marz, Sparbanksstiftelsen ALFA, Vrigstad Hembygdsförening och Vrigstad Samhällsförening. Utan denna konstellation skulle aldrig en skatt som Gamla Bankgården existera.

Om du har vägarna förbi Vrigstad kan jag starkt rekommendera ett besök.
Titta gärna in på hemsidan www.bankgarden.se för ytterligare information.

/Reino Florén

Foton: Björn Johansson, Reino Florén och Heike Bergsten

 

Åter till Arrangemang