DATASAABs VÄNNER

 

Tidig höstutflykt

Referat av Bernt Magnusson


(Klicka för större bilder)

Rolf Hultqvist hade kallat till en höstutflykt i österled med datum 8 september och vi var uppemot 50 som i en rad av bilar kom till Fridstads Hantverksgård i närheten av Östra Husby.

Anita Johnsson tog emot på Fristad Hantverksgård. Hon stod för gjuteri-konsten och maken för gott kaffe med hembakat bröd.

Vikbolandet bjöd på solsken och höstkyla men inne på Hantverksgården undfägnades vi av värme, kaffe med hembakt dopp samt inte minst en högklassig utställning av konstnärer som kan hantera glas, keramik, trä, papper, järn, betong, tyg mm. Ett och annat inköptes i god tid till födelsedagar och julklappar. Själva har vi ju överfullt av prylar hemma så det blev bara gåvopaket denna gång eller hur?

Nåväl, förväntansfulla efter denna inledning åkte vi till färjan vid Stegeborg, saknade godisbutikerna men fortsatte dock till nästa mål som var S:t Anna Skärgårdsmuseum i Tyrislöt. Högsta ansvarig för detta, Hjördis Lönn höll ett fullödigt anförande om bygden då och nu samt om tillkomsten av museet.

Orten har i dag 800 fasta invånare och på sommaren ca 20.000 gäster. Alla forna småjordbruk har ersatts av ett par stora, industrierna är borta men naturen är kvar och den är magnifik! Man kunde tom se havet om man ansträngde sig. Av fiskare återstår en spillra som drar sig fram på ålfiske och rökerier.

Denna S:t Anna skärgård som förr hette Göta skärgård var på ett fint sätt ihågkommet genom museet som invigdes år 2000. Årets specialutställning hade som tema Bonader, flertalet broderade och med tänkvärda deviser. Eller vad sägs om ”Sörj inte för det Du inte har utan gläds åt det Du har”. Detta fritt ur minnet!

Hjördis fortsatte entusiastiskt med beskrivningar av alla de saker och ting från skärgården som man kunnat plocka in i den lilla ladan. Där fanns tre båttyper, modell rodd; båtar som bar spår av de valkiga händer som hanterat åror och garn. Fiskenät med ”hallestenar”, som är hålborrade, mindre kalkstenar från Öland och som användes som nätsänke. Med förvåning studerade vi en pinnkompass, bestående av en hålborrad träplatta, snören och pinnar. En dåtida GPS tyckte han Zacke. Vi andra mindes snarare rävspelen.

Ett gammalt kök med ugnstorkade nypon ledde till en god berättelse från Bengt Eriksson om hurusom man torkade och tillagade nyponsoppa hemma i mammas kök.
Sextant har man för att mäta solhöjden med men här förevisades en oktant! Vi gick ut i solskenet utan att ha fått svar på denna gåta och ingen brydde sig ty nu stundade det lunch på Wass pensionat i Sanden.

Lunchen smakade fågel men bestod egentligen av en laxrätt med en massa goda saker till. Och plötsligt var utflykten slut och vi fick försöka leta oss hemåt.

Ett stort tack till herrskapet Hultqvist som ännu en gång gjort succé.
Bernt Magnusson

Foton: Viggo Wentzel och Heike Bergsten

Åter